Arhiv‎ > ‎Razstave‎ > ‎

Erika Gregorič, razstava ilustracij Dreaming fantasy, maj2020

objavljeno: 2. maj 2020, 23:16 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 2. jun. 2020, 23:36 ]

foto: arhiv avtorice Erika Gregorič 
Dreaming fantasy Eriko Gregorič poznajo tudi kot Reika Gregoretti, ali v Izoli kot "tista, ki riše stripe in uči italijanščino". Magistrirala je z odliko na oddelku za italijanistiko na Fakulteti za humanistične študije v Kopru in za svoje magistrsko delo prejela Kosovelovo nagrado Univerze na Primorskem za izjemne dosežke pri pripravi magistrskega dela na temo fantazijske književnosti. Ta element se reflektira tudi v njenem risanju v japonskem manga slogu. Poleg risanja jo veseli tudi pisanje. Je avtorica člankov o fantazijski književnosti, objavljenih v rubriki Svet fantazijskega romana v Spletnem času. V spletni reviji CMK Magazin Centra mladih Koper lahko beremo njene stripe, ki kontestualizirajo šale o Janezeku. Najmlajši si v knjižnicah lahko izposodijo pravljico, ki jo je ilustrirala, Začarani gozd, avtorice Ksenjie Bratuš Albreht. 

Za seboj ima nekaj samostojnih razstav, nekaj pa pod okvirom Društva ljubiteljev animiranih filmov, stripov in družabnih iger Animov: 

- "Od E do G" v galeriji Plac Izolanov 2014 (društvo Animov),
- "Od E do G v drugo" v Čajnici Vanilla Koper 2015 (društvo Animov),
- "Od E do G" Mestna knjižnica Izola 2015,
- "Le uživam v tem kar počnem" Center mladih Koper 2016,
- "KaJ Se Je NaUčU JaNeZeK" v Vitrinah ustvarjalnosti Mestne knjižnice Izola 2018, istoimenska razstava na Stenah ustvarjalnosti Mestne knjižnice Izola v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine 2018,
- "Music goes Anime" v Sončni dvorani JSKD Izola 2019 in
- "Dream on" na Stenah ustvarjalnosti Mestne knjižnice Izola januarja in februarja 2020.Razstava ilustracij


Ljubezen avtorice do fantazije se ne odraža zgolj v člankih in magistrski nalogi na to temo, saj se med njenimi risarskimi motivi pojavljajo bojevniki, skrivnosti, Halloweenski motivi, zasanjani svet in abstraktno okolje. Prostor je tudi za ljubezenske motive in ilustracije, s katerih se nasmiha prijateljstvo. Večini ilustracij skupno to, da so se njihovi motivi porodili iz verzov med poslušanjem rock in power metal glasbe. Vse našteto je upodobljeno na polnih ozadjih v močnih in čistih barvah, tehnika, ki je avtorici pri srcu. Tudi tehnike so raznovrstne; od Faber Castell suhih pastelov in akvarela, japonskih Copic markerjev, navadnih barvic in flomastrov ... različna orodja za različen željen končni učinek.
Za ogled galerije KLIK na fotografijo spodaj 
(levo za nazaj, desno za naprej):


URL-ja pripomočka ni bilo mogoče najti.


Preberite še rubriko Erike Gregorič