Spletna umetnost

Spletno umetnost se povezuje z netart projekti na svetovnem spletu, ki nudi dovolj ustvarjalnega izražanja, predvsem pa možnost ogledovanja umetniških del najširši množici, ki vsakodnevno uporablja svetovni splet.

Izraz netart poznamo že iz leta 1997, oblikoval se je med uporabniki Nettime mailing liste za mrežno kulturo in taktike družbe, politiko in tehnološki razvoj, vzpostavljene leta 1995 v Benetkah med šestinštiridesetim Beneškim bienalom, med katerimi je bil poleg, Jodi.org (art kolektiv) in Alexeija Shulgina, tudi Vuk Ćosić iz Slovenije.

Razvoj spletne umetnosti je bil tesno povezan z željo umetnikov, da bi zaobšli institucije z vsem osebjem (teoretike, kustose, odbore, galerije, muzeje ...) v smislu "umetnost brez konteksta". Pa vendar se je netart kmalu vrnil v avtonomno umetniško disciplino, z vsemi elementi institucij, in se začel uveljavljati na velikih svetovnih prireditvah (v Kasslu leta 1997, Whitney Bienale v New Yorku leta 2000 ...).

V našem spletnem časopisu bomo še vedno upoštevali nekaj prvotnih načel netarta, zaobšli institucije kot so galerije in drugi razstavni prostori in dali možnost ustvarjalcem predstavitev svojih umetniških projektov.

Predvsem pa, galerija bo na spletu arhivirana in lahko si jo bomo ogledovali kadarkoli.URL-ja pripomočka ni bilo mogoče najti.